уторак, 16. април 2013.

Kupio Porsche Cayman za 900 evra




Da li ste ikada čuli za Bitcoin? Reč je alternativnom sredstvu plaćanja, predstavljenom. 2009 godine, potpuno digitalnom i zasnovanom na open source protokolu.
Od marta ove godine u opticaju se nalazi Bitcoina u vrednosti od blizu 15 miliona evra, a očekuje se da će uskoro dostići nivo i od preko 27 miliona evra. Digitalna valuta nema centralnu banku, a sve transakcije se regulišu između samih korisnika.
I kakve to sad veze ima sa automobilima? Naime, jedna od prvih velikih Bitcoin transakcija se nedavno dogodila u Teksasu, kada je jedan kupac za 300 Bitcoina kupio Porsche Cayman S iz 2007. godine, sa pređenih 13.196 kilometara.
Po trenutnom kursu, to je 29.940 evra, a zanimljivo je da kupac do svojih Bitcoina došao pre par godina, kada je cena jednog iznosila svega 3 evra. Matematika je čudo - Porsche star 6 godina je kupio za 900 evra, što je odlična cena za Golfa "dvojku" iz 1991, a ne za ovakav automobil.
Postavlja se pitanje kako su u transakciji prošli prodavci, jer je Bitcoin poznat po velikim oscilacijama u kursu, jer je samo pre nedelju dana 1 Bitcoin iznosio svega 36 evra.

Нема коментара:

Постави коментар