Četvorotočkaši

Novi proizvođač automobila u Srbiji?

Prema glasinama i nezvaničnim informacijama, uskoro će se u Srbiji otvoriti nova fabrika automobila.

Fabrika će se navodno nalaziti u Vojvodini, odnosno pogoni za sklapanje u Zrenjaninu sa sedištem kompanije u Novom Sadu. Trenutni naziv kompanije je ZAS.

Pokretač projekta je Komanditno Društvo Agenor, osnovano jula 2012. godine, koje se prethodno bavilo uvozom navigacionih, DVD uređaja i fiskalnih kasa i proizvodnjom seftvera za kase. Kasnije je pokrenuta proizvodnja sopstvenih navigacionih uređaja sa patentiranim softverom. Agenor od prošle godine uvozi automobile iz Kine, pored ranijih aktivnosti.

Krajem septembra je sklopljen ugovor između Agenora i predstavnika iz Kine oko otvaranja pogona sa sklapanje automobila kineskog brenda.

U fabrici bi bilo zaposleno oko 650 radnika na izradi automobila, pored još 150 radnika iz prateće službe i administracije.

U kompaniji najavljju da neće postojati klasični koncept organizacije, već svaki radnik ima uvid u kompletan proces, dok će princip poslovanja biti baziran na miksu zapadnih i naprednih istočnih zemalja, bazirano na preporukama i postepenom napretku.

Agenor će navodno postojeće stadarde kvaliteta i bezbednosti informacija preneti i na ZAS automobile.

Mi se nadamo i verujemo da ovo nije neka kasna aprilska šala, te da će do pokretanja jednog ovakvog projekta ipak doći, ko god da je inicijator, jer je proizvodnja ipak jedini pokretač svake zemlje.


Foto:ZAS automobili Srbija

Нема коментара:

Постави коментар