Zabava i svet

Sve što treba da znate o Pejpalu

Građani Srbije od juče mogu da otvore naloge na najvećem onlajn servisu za slanje novca i plaćanje preko interneta - Pejpalu. To znači da će Srbima biti dostupne onlajn prodavnice najvećih svetskih brendova, kao i da će moći putem interneta da šalju novac u inostranstvo.
PejPal
PejPal | Foto: 24 sata
SIGURNOST - Proces prijavljivanja odvija se samo na engleskom. Omogućeno je otvaranje „Individual” ili „Bussines” naloga, a za registraciju su vam potrebni validna mejl adresa i podržana platna kartica. Ukucajte redom tražene podatke, zatim prođite kroz „Security Challenge”. Pazite da dobijeni kod pravilno prekucate u „kućicu” da vas sistem ne bi vratio na prvi korak i biće vam otvoren profil nakon kog kupovina može da počne. Pored kupovine, novac možete slati primaocima u 193 zemlje.

Veliki je i broj poznatih svetskih brendova u kojima možete kupovati pomoću ovog sistema. Pored onlajn sajtova prodaje kao što su e-Bay, Amazon, Itunnes, tu su i „ralph loren“, „avon“, „american airlines“, „wallmart“ i hiljade drugih.

- Radi se o najpopularnijem servisu ove vrste na internetu, toliko rasprostranjenom da mnoge kupovine nisu mogle biti obavljene bez naloga na njemu. Ulaskom na srpsko tržište, proširiće se mogućnosti za kupovinu našim potrošačima. Pri tom, Pejpal funkcioniše na ogromnom tržištu, s kojeg nije baš pametno biti isključen - kaže Slobodan Marković, IT stručnjak koji je još 2010. godine, u okviru Ministarstva za telekomunikacije, bio uključen u pregovore u vezi s dolaskom ove kompanije u Srbiju.

Koliko je ovo sigurno?
Privatnost, zaštita i prevencija tehnološkog kriminala je ključna za čelnike Pejpala. Pejpal vam omogućuje da kupujete bez deljenja informacija o vašoj kreditnoj kartici s drugima. Takođe, ovaj sistem garantuje 100 odsto zaštite od neautorizovanih isplata sa vašeg računa. Po njihovim rečima, bezbednost je osovina ovog sistema naplate.

Kako PejPal olakšava onlajn kupovinu?
1. Kada povežete bankovni račun sa pejpal nalogom, više ne morate da koristite kreditnu karticu za onlajn kupovinu.
2. Povećavate bezbednost jer više ne morate prilikom kupovine da ukucavate broj šifre vaše kreditne kartice.
3. Novac koji ne potrošite u onlan šopingu, možete ponovo vratiti na vaš račun.

Mogu li da pošaljem i primim novac iz inostranstva?
U Srbiji postoji mogućnost plaćanja na internetu za fizička lica i slanje novca, a ne prijema i plaćanja za pravna lica, što onemogućava plaćanje velikih porudžbine za posao kojim se bavite.

Kako radi ovaj sistem slanja novca?
1. Unesite mejl adresu onoga kome šaljete novac. Ta adresa služi kao identifikacija (kao broj bankovnog računa) u Pejpal sistemu.
2. Unesite željenu sumu i odaberite valutu.
3. Odaberite način isplate. Ponuđene opcije su: „Onlajn kupovina“ ili „Lične isplate“.
4. Kliknite na „Dalje“ - bićete preusmereni na vaš račun kako biste potvrdili uplatu.
5. Primalac uplate se obaveštava mejlom o uplati novca.

Moram li da konvertujem novac?
Ne. Pored uobičajenih globalnih valuta (funta, dolar, evro, jen, franak...), postoji mogućnost plaćanja i kupovine i u turskim lirama, filipinskim pezosima, brazilskom realu, a i ne plaćate razliku koja se plaća prilikom konvertovanja valuta.

Vrhunske farmerke za 60 evra
PRIMER - Ako ni za šta drugo, Pejpal možete koristiti da preko interneta pazarite original odeću direktno iz zemalja u kojima je napravljena i dizajnirana. Tako, na primer, „levis” farmerke, pravo iz Amerike, možete nabaviti po „banalnim” cenama od 60 evra (78 dolara). Takođe, mnogi brendovi ne naplaćuju takozvanu shipping taksu (srpski: dostavu) za odeću koja košta preko 60 ili 70 dolara, a po zakonu sva fizička lica na teritoriji Srbije oslobođena su i dažbina na pošiljke iznad 70 evra.

Нема коментара:

Постави коментар