субота, 30. март 2013.

Najskuplji stan na svetu

Najskuplji stan na svetu ima bazen s toboganom

Višespratni penthaus u Monaku mogao bi da bude najskuplja nekretnina sa cenom kvadrata višom od 90.000 evra
Tobogan vodi sa balkona pravo u bazen
Tržište luksuznih nekretnina, pod budnim okom svetskih bogataša, više neće biti isto kada se sledeće godine na njemu pojavi novi dragulj. Monako je poznat po kazinima i marinama sa skupocenim jahtama i kao takav je pravi magnet za milionere. Ova kneževina već od 2014, kada bude oglašena prodaja najlepšeg stana u kuli „Odeon”, moći će da se pohvali najskupljom nekretninom na svetu po ceni kvadrata.
Penthaus od 3.300 kvadrata prostire se na nekoliko spratova staklenog stambenog tornja koji će sa visinom od 170 metara biti druga najviša zgrada na obali Mediterana. Prema sadašnjim procenama, njegova vrednost bi mogla da bude veća od 300 miliona evra kada se pojavi na tržištu, što iznosi više od 90.000 evra po kvadratu.
U ovom kompleksu nalazi se ukupno 70 stanova sa jednom do šest spavaćih soba. U svakom su prozori od poda do plafona, sa privatnim terasama koje gledaju na kneževinu, plažu Larvoto i Ligurijsko more. Kompleks će sadržati ruske i turske saune, nekoliko bazena, privatne spa-centre, limuzine sa šoferima i bioskop. U prvom dovršenom bloku, koji ima 25 apartmana, već je kupljeno osam stanova po ceni od 55.000 do 70.000 evra po kvadratnom metru.
Najluksuzniji i najskuplji zauzima nekoliko poslednjih spratova i ima privatni vodeni tobogan sa bazenom, iz kog se voda slobodno preliva. Svi stanari će na ekranima osetljivim na dodir poručivati usluge kao što su održavanje stana, pranje i sušenje veša. U okviru kompleksa koji ima 24-časovno obezbeđenje nalazi se i zdravstveni centar i ketering samo za stanare zgrade.
Idejni tvorac kule „Odeon” je arhitekta Aleksandar Žiraldi. Gradnja je u stilu „bel epok” s početka 20. veka, koji je primenjivan u Parizu i odiše optimizmom.
Za enterijer je zadužena agencija „Alberto Pinto”, koja za klijente ima arapske šeike i američke industrijalce.
„Odeon” je prvi soliter koji se gradi u Monaku još od osamdesetih godina prošlog veka. Tadašnji vladar princ Renije odlučio je da zaustavi gradnju visokih zgrada na obali, smatrajući da se time narušava autentični stil kneževine. Odluku je promenio njegov sin i naslednik Albert, koji je 2009. dao zeleno svetlo za Projekat „Odeon”.
J. J. K.

Нема коментара:

Постави коментар